Starea de urgență s-a transformat într-un spectacol de amatorism și risipă

Din nefericire, se pare că indecizia, amatorismul și risipa au devenit adevărata urgență a acestei guvernări. Asistăm în ultimele zile la o veritabilă pleiadă de decizii care par rupte din examenul de capacitate al unui polițist rural, nicidecum ale unui ministru al Internelor ori ale unui Guvern chemat să gestioneze cea mai gravă criză cu care ne-am confruntat vreodată.
Asistăm la ordonanțe militare cu măsuri ambigue, care de multe ori creează mai multă confuzie decât să stabilească niște norme clare. Asistăm la un veritabil spectacol al indeciziei și, în special, la o crasă indecizie în ce privește punctele nevralgice în care măsurile pot fi cu adevărat luate.
E inexplicabil că, nici până azi, după mai multe ordonanțe militare, Guvernul nu a decis plafonarea prețurilor la aparatură medicală sau la produse sanitare.
Ba mai mult, a fost creat un veritabil „El Dorado” pentru comercianții de astfel de produse. Asistăm, de săptămâni bune, la achiziții făcute în grabă, pe repede înainte, la prețuri umflate și exagerate.
Guvernul actual, prin starea de urgență, a oferit instituțiilor publice și administrațiilor locale instrumentele necesare pentru a face achiziții directe. Însă, această măsură, deși una bună, e incompletă și are efecte vizibil nocive. Practic, actualul Guvern a aruncat toate instituțiile publice într-o acerbă competiție, pe viață și pe moarte aș putea spune, pentru achiziția de aparatură, echipamente și consumabile medicale. Or, asta nu face altceva, într-o economie de piață, decât să ducă la creșteri imediate și exagerate ale prețurilor, dat fiind că în aceste momente cererea depășește cu mult oferta.
E inexplicabil faptul că, nici până în zi de azi, Guvernul nu a reușit să creeze un instrument, un organism care să efectueze toate achizițiile necesare instituțiilor și administrațiilor publice. Un astfel de sistem centralizat, care să controleze prețul și care să facă achiziții, în mod transparent, pentru toate instituțiile publice și administrațiile din țară, ar fi fost extrem de util în această situație de criză.
Lăsând piața să regleze prețurile, neintervenind în acest sector, ba mai mult, punând la dispoziția oricărui ordonator de credite instrumente necesare spre a face achiziții imediate, Guvernul nu a făcut altceva decât să crească, din pix, birocratic, competiția pentru achiziția acestor produse medicale. Iar asta va duce, fără doar și poate, la o risipă a banului public.
Știu că nu banii sunt prioritari acum, însă efectele acestei risipe bugetare se vor resimți, iar criza în care ne aflăm nu poate fi o scuză pentru această risipă. Nu putem să ardem, cu totul, casa în care locuim, doar pentru că în acest moment ne este frig.
Și mă întreb, în acest context, în care toate instituțiile au fost aruncate într-o competiție acerbă pentru achiziția acestor bunuri materiale, iar prețurile au explodat, cât de multe aparate de ventilație, cât de multe măști, cât de multe din toate cele necesare în această criză ar fi putut fi cumpărate dacă Guvernul ar fi acționat dur și rațional?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *