Două luni de guvernare în incertitudine, bâlbe și contradicții

La mai bine de două luni de la debutul pandemiei în România, singura certitudine e inabilitatea guvernanților de a veni în fața cetățenilor cu măsuri clare, de a stabili niște planuri și variante credibile, realiste, pentru ieșirea din această situație de criză.
Putem înțelege că situația este una fără precedent. Putem înțelege că nimeni nu are soluția perfectă, aplicabilă imediat. Putem înțelege chiar și faptul că, deși poate avem idei sau viziuni diferite despre cum ar trebui acționat, dată fiind situația, a trebuit și trebuie să susținem planurile și măsurile propuse de cei care ne conduc, fără a le supune unei dezbateri publice. Ceea ce nu putem înțelege, ceea ce nimeni nu poate înțelege sau accepta, este acest festival de bâlbe, acest dezmăț de declarații și ieșiri publice contradictorii ale membrilor aceleiași echipe care azi trebuie să ne ghideze prin această pandemie.
Asistăm, zi de zi, la declarații venite dinspre toate instituțiile ori de la lideri ai partidului de guvernământ, care se contrazic unele pe altele. Stăm zi de zi cu ochii pironiți în televizor ori calculator, de unde aflăm că e așa dar nu e așa, că se va face dar nu se va face, că din 15 dar de fapt din 30, că e albă dar că e și neagră. Nicicând în ultimii 30 de ani nu a existat un guvern atât de confuz cu propriile idei și planuri.
Tot ce au reușit guvernanții în ultimele două luni este să valideze pilda socratică, să ne aducă pe toți în punctul în care putem afirma că tot ce știm este că nu știm.
Dintr-o parte aflăm că se lucrează la măsuri de relaxare, însă din alta aflăm că nu e cazul să ne relaxăm încă.
Și poate cel mai trist este că până și copiii noștri au fost aruncați în acest joc de alba-neagra al planurilor de revenire la normalitate.
După luni de zile de vacanță forțată, în care cel puțin parțial procesul de învățare a fost compromis, nici elevii și nici părinții nu știu încă nimic despre când, cum și în ce condiții se vor relua cursurile. Cât de pregătiți suntem pentru reluarea cursurilor? Când ar putea fi reluate și în ce formă?
Nu există o analiză clară a situației unităților de învățământ. Câți elevi și câte clase sunt în fiecare oraș sau localitate? Dacă trebuie să impunem niște norme de distanțare în cadrul claselor? Cum putem face asta acolo unde avem școli cu mulți elevi? Care e planul de igienizare și curățenie al școlilor din fiecare oraș sau județ? Când și cum dotăm aceste școli cu materiale sanitare și dezinfectanți? Când și cum vom asigura măști de protecție pentru fiecare elev și cadru didactic? Dacă vorbim de o revenire graduală la normal, de unde începem?
Mai departe de declarațiile conducătorilor, de cele mai multe ori contradictorii, cu privire la niște date avansate pentru reluarea cursurilor, nu avem nici măcar o schiță de plan realist pentru revenirea la normalitate, pentru reluarea cursurilor.
Putem acorda un cec în alb cu încredere, și chiar am făcut-o, celor care ne conduc. Putem accepta inadvertențe și chiar bâlbe uneori. Cu toții înțelegem că situația prin care trecem este una fără precedent. Însă nu putem și nu trebuie să acceptăm ca școala și viitorul copiilor noștri, ca o întreagă generație să fie o victimă colaterală a unor noi și noi abramburici pe care numai hazardul i-a adus în funcțiile pe care le ocupă. Când vine vorba de școală și de copii noștri trebuie să tragem linie și să cerem guvernanților, în mod imperativ, să vină cu niște soluții aplicabile și cu planuri bine structurate, cu un time-line clar pentru revenirea la normalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *