E nevoie de o reformă fiscală privind taxarea muncii

În fiecare zi aflăm că economia urmează să fie repornită, cu toate că încă nu există un plan cu măsuri concrete și reforme care să sprijine acest lucru.
Or, nu putem vorbi despre o relansare a economiei fără să regândim complet unele mecanisme și fără o reformă fiscală în ce privește impozitarea muncii, care e necesară acum mai mult ca oricând.
Taxele și contribuțiile pe care salariații le plătesc în România sunt printre cele mai mari din Europa. Peste 35% din venitul brut al unui angajat merge la stat, sub formă de impozite și contribuții. Aceste impozite și taxe au un impact major, în special asupra angajaților cu venituri mai mici.
Putem să vorbim de varianta simplă a reducerii, per total, a taxelor pe muncă, sau putem să vorbim despre o taxare diferențiată, cu trepte de venit, cu nivel de taxare diferit pentru sume ce depășesc o anumită limită de venit, cum se întâmplă în Germania, de exemplu, ori în cele mai multe țări din Europa.
Această reformă fiscală trebuie să aibă loc acum, iar modul și nivelul de taxare a muncii trebuie schimbate.
Impactul reducerii sau chiar eliminării impozitului pe salariu minim ar aduce un beneficiu extrem de mare pentru o mare parte a populației.
O creștere a venitului net, cu câteva sute de lei, pentru o persoană cu salariu brut de 2.200 lei, înseamnă o veritabilă gură de oxigen, în timp ce, să spunem, o taxare mai mare a sumelor ce depășesc un anumit plafon, spre exemplu de 5.000 de lei, nu ar însemna un impact insuportabil pentru acel angajat.
Nu e normal ca presiunea fiscală să fie la fel de mare, procentual, atât asupra unui angajat cu salariu de 2.500 de lei lunar cât și a unuia cu peste 10.000 de lei lunar.
Reforma fiscală în domeniul impozitării muncii este un proiect pe care USR l-a propus și îl susține de multă vreme.
Cred că tărie că acum, când vorbim de repornirea economiei, avem nevoie de astfel de măsuri, care să sprijine atât mediul economic dar mai ales angajații, în speciali cei cu venituri mici și medii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *